Ingatlan felújítása az eladás előtt
pro és kontra

Eljöhet az ember életében az az idő, amikor egy tulajdonában lévő ingatlan eladása mellett dönt. Lehet szó egy régebb óta kiadott lakásról, egy nyaralóról vagy akár egy örökölt ingatlanról is, ahogy arról már korábbi cikkemben írtam. Ilyenkor érdemes számos aspektusból megvizsgálni a felújítás létjogosultságát. Mennyibe is fog kerülni pontosan? Ismerek olyan szakembert, akiben megbízok? Megéri a ráfordítás egyáltalán?

Ilyenkor érdemes számos aspektusból megvizsgálni a felújítás létjogosultságát.

Tény, hogy a vásárlók nagy része általában nem kedveli az elhanyagolt, esetenként lelakott ingatlanokat, és inkább azokat keresik, amelyek alapból jó állapotban vannak. Egy számügyileg is jól átgondolt és megtervezett felújítás tovább növelheti az ingatlan értékét, viszont akadnak olyan munkálatok is, amelyeket nem árt meghagyni az új tulajdonosnak, mint például egy új konyhabútor beépítését.

Megéri felújítanom a lakást eladás előtt?

Ha örököltük az ingatlant, akkor azonnal „hátrányból” indulunk, hiszen sok esetben meg kell fizetnünk az öröklési illetéket és más egyéb adókat (pl. SZJA) is. Ha azonban már régebb óta van a tulajdonunkban a kérdéses lakóingatlan, akkor is kell némi számítást végeznünk ahhoz, hogy ne bukjunk a felújításon, hanem valóban értéknövekedés következzen be, és ezáltal hasznunk keletkezzen az eladás során. Ilyenkor az első kérdés, amit meg kell válaszolnunk, hogy körülbelül mennyiért tudnánk most, a jelenlegi állapotában eladni a lakást, valamint mennyiért tudnánk akkor, ha fel lenne újítva. Emellett figyelembe kell még venni az aktuális ingatlanpiaci helyzetet is.

A renoválásnál érdemes fontolóra venni, hogy milyen stílusban tervezzük felújítani az ingatlant, hiszen ez nagyban befolyásolhatja az érdeklődők mennyiségét és milyenségét

A renoválásnál érdemes fontolóra venni, hogy milyen stílusban tervezzük felújítani az ingatlant, hiszen ez nagyban befolyásolhatja az érdeklődők mennyiségét és milyenségét. A jövőbeli vevőnek ugyanis meg kell fizetnie a mi költségeinket, amik a felújítás által keletkeztek, így valószínűleg nem fogják megvásárolni a lakást akkor, ha sem az elrendezés, sem pedig a burkolatok nem nyerik el a tetszésüket. Érdemes tehát semlegesebb színekre, mintákra és anyagokra törekedni.

Milyen költségekkel kell számolnom egy felújítás esetén?

A felújítással járó költségeknél a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek általában alábecsülik a kiadásokat. Ahhoz, hogy pontosan ki tudjuk számolni az ezzel járó pénz- és időbefektetést, gondosan meg kell terveznünk a folyamatokat. Az sem mindegy, hogy milyen típusú ingatlanról van szó, hiszen például míg egy tatabányai lakás esetében lényeges értéknövekedés társulhat a felújításhoz, addig ez egy falusi nyaraló esetén egyáltalán nem biztos.

Az sem mindegy, hogy milyen típusú ingatlanról van szó, hiszen például míg egy belvárosi budai lakásnál lényeges értéknövekedés társulhat a felújításhoz, addig ez egy falusi nyaraló esetén egyáltalán nem biztos.

Ha az előbb említett tatabányai lakás példájánál maradunk, akkor akár több százezer forinttal is többet el tudunk kérni négyzetméterenként, ha felújítjuk. Míg ezzel szemben a felújítási költségei körülbelül 200 ezer forint / négyzetméterbe kerülnek. De ezen költségek mellett még azt is figyelembe kell vennünk, hogy mennyi időn belül tudjuk értékesíteni az ingatlant a felújítás után, főleg a COVID-19 által kirobbantott kedvezőtlen ingatlanpiaci helyzetben.

Láthatjuk tehát, hogy a gyors eladás egy kifogástalan állapotú ingatlan esetén sem garantált. Ha segítséget szeretnél kérni az értékesítéshez, akkor kérd ingyenes tanácsadásomat.

Megéri felújítás nélkül értékesítenem?

Ahogy a fenti számítások és példák mutatják, egy ingatlan felújítása nem csak költséges, de nagyon fáradalmas folyamat is, ezért érthető, ha nem szeretnénk vele bajlódni. Nem csak a megfelelő szakemberek megtalálása okozhat gondot, de a lakás meghatározott kialakítása miatt a vevő megtalálása is.

Már számos olyan vállalkozás van, akik régi, rossz állapotban lévő ingatlanok megvásárlásával, felújításával majd tovább értékesítésével foglalkoznak.

Már számos olyan vállalkozás van, akik régi, rossz állapotban lévő ingatlanok megvásárlásával, felújításával majd tovább értékesítésével foglalkoznak. Így valószínűleg találunk vevőt akkor is, ha az ingatlan változatlan állapotban történő eladása mellett döntünk, azonban ez sokszor lényegével alacsonyabb árat jelent. Azonban a felújítás „ellen” szól az, hogy egy régi, renoválásra váró lakást a vevő saját, egyedi igényeire szabhat, így akadnak olyan magánszemélyek is, akik kifejezetten ilyen lakást keresnek. Ebben az esetben nekünk számolni kell azzal a kedvezőtlen ténnyel, hogy mondjuk egy 50 négyzetméteres lakás esetén akár 8-15 millió forinttal kevesebb is lehet az eladási ár.

Összességében az a véleményem, hogy érdemes a kérdéses ingatlant felújítani, viszont csak abban az esetben, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem lesz veszteséges a renoválás.

Ha kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal:

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ingatlanértékesítés felsofokon

Martin Attila vagyok, ingatlanközvetítő

2013 óta foglalkozom ingatlanközvetítéssel. A kezdetektől a Duna House, Magyarország egyik vezető ingatlanközvetítői csoportjának tagja vagyok, ami számtalan előnyt nyújt megbízóim számára, ami közül a két legfontosabb:
A piac naprakész ismerete
Központunk naprakész információkkal lát el a nagy elemszámú, saját adatbázisnak köszönhetően (mind keresleti, mind kínálati oldalon).
Szakértői háttér minden kapcsolódó területen
Hitelügyintézés, ügyvédi tanácsadás, energetikai tanusítvány, értékbecslés, ingatlankezelés, stb.

Legutóbbi bejegyzéseim

Kapcsolódó bejegyzések

Ingatlan felújítása az eladás előtt

Ingatlan felújítása az eladás előtt – pro és kontra

Eljöhet az ember életében az az idő, amikor egy tulajdonában lévő ingatlan eladása mellett dönt. Lehet szó egy régebb óta kiadott lakásról, egy nyaralóról vagy akár egy örökölt ingatlanról is, ahogy arról már korábbi cikkemben írtam. Ilyenkor érdemes számos aspektusból megvizsgálni a felújítás létjogosultságát. Mennyibe is fog kerülni pontosan? Ismerek olyan szakembert, akiben megbízok? Megéri a ráfordítás egyáltalán?

Tovább
Az öröklési illeték mértéke

Örökölt ingatlan 2. rész

Cikksorozatunk első részében górcső alá vettük az örökölt ingatlan kapcsán felmerülő hagyatéki eljárás menetét, valamint azt, hogy hogyan lehet időt – és ezzel pénzt – spórolni az ingatlan eladásának gondos megtervezésével. Jelen blogcikkünkben az öröklési illetékkel és az eladás után minket terhelő adókkal fogunk foglalkozni.

Tovább
Örökölt ingatlan

Örökölt ingatlan 1. rész

Az örökléssel kapcsolatos témákat legtöbbször tabuként kezeljük, és emiatt sokunkat felkészületlenül ér a hirtelen bekövetkező tragédia. Ezzel rengeteg energiát, időt és pénzt veszíthetünk egy öröklött ingatlan esetén, ugyanis ennek eladása nem csak érzelmi oldalról megterhelő, de számos szervezési feladattal is jár. Hogyan zajlik tehát a procedúra, ha örököltünk egy ingatlant?

Tovább