Örökölt ingatlan

Az örökléssel kapcsolatos témákat legtöbbször tabuként kezeljük, és emiatt sokunkat felkészületlenül ér a hirtelen bekövetkező tragédia. Ezzel rengeteg energiát, időt és pénzt veszíthetünk egy öröklött ingatlan esetén, ugyanis ennek eladása nem csak érzelmi oldalról megterhelő, de számos szervezési feladattal is jár. Hogyan zajlik tehát a procedúra, ha örököltünk egy ingatlant? Mire kell figyelnünk ahhoz, hogy ne veszítsünk el hosszú hónapokat az eladás előtt? Mikortól adható egyáltalán el? Cikksorozatom első részében összegyűjtöttem az öröklést követően felmerülő fontos kérdéseket.

Az örökölt ingatlan eladása csak akkor lehetséges, ha már a tiéd

Az örökölt ingatlan eladása csak akkor lehetséges,
ha már a tiéd

Egyszerűek hangzik, de annál komplikáltabb a valóságban. Az ingatlan tulajdonjogával ugyanis az rendelkezhet, aki a földhivatalban be van jegyezve, mint tulajdonos. Ha az illető elhunyt és az örökösök szeretnék tovább értékesíteni az ingatlant, akkor első körben meg kell, hogy szerezzék a tulajdonjogot. Ingatlan öröklése esetén az adott település Polgármesteri Hivatalának Adóirodája adó- és értékbizonyítványt állít ki, amely szükséges lesz a hagyatéki eljárás lefolytatásához.

A hagyatéki eljárás

Ha már megvan az adó- és értékbizonyítvány, valamint a többi szükséges irat, akkor az illetékes közjegyző hagyatéki tárgyalást tűz ki az örökösök és a további érdekeltek számára, így az örökösök közjegyző jelenlétében állapothatnak meg az öröklött ingatlan sorsáról. Ideális esetben ez zavartalanul és békességben lezajlik, viszont számolni kell azzal is, ha a felek esetlegesen nem tudnak megegyezni, hiszen ebben az esetben pereskedés és az örökölt vagyon többéves befagyasztásával kell számolni.

A hagyatéki eljárás

Ha minden zavartalanul zajlott és az örökösök meg tudtak egyezni, akkor átadásra kerül az úgynevezett hagyatékátadó végzés 4 és 6 hónap között.

A hagyatékadó végzésben az ingatlan adatai mellett szerepel az adó- és értékbizonyítványban meghatározott érték, továbbá az örökösök részesedési aránya az örökségből. Ezt követően a közjegyző fogja továbbítani a végzést a földhivatal, valamint a NAV számára, majd az új tulajdonos széljegyre kerül. A bejegyzést követően az örökösök hivatalos határozatot kapnak.

Tehát ha megtörtént a széljegyzés, akkor már értékesíthető az ingatlan. Viszont ebben az esetben az ügyvéd el fogja kérni a hagyatékátadó végzés eredeti, bélyegzővel ellátott példányát, ezért ez mindenképp legyen nálunk.

De mi van akkor, ha nem szeretnénk több hónapot várni a végzés megérkezéséig?

Hagyatéki végzés megérkezése előtt

A jelenlegi rendelkezések értelmében csak a hagyatéki végzés megérkezése után lehet adásvételi szerződést kötni, viszont ez nem zárja ki az előszerződés megkötését. Ha még nem érkezett meg a hagyatéki végzés, akkor tehát nem lehetséges az ingatlan eladása. Viszont rengeteg időt tudsz azzal megspórolni, ha már a végzés megérkezése előtt találsz vevőt az ingatlanra. Így a végzés megérkezését követően azonnal megköthető az adásvételi szerződés.

Az előszerződés foglaló fizetésével is megköthető, de természetesen csak akkor, ha zavartalanul lezajlott a hagyatéki eljárás, és nincsenek olyan személyek, akik igényt támasztanának az örökséggel kapcsolatosan.

Hagyatéki végzés megérkezése előtt

Az öröklés kérdésköre ugyan nagyon kényes téma, viszont láthatjuk azt, hogy fontos körültekintőnek lenni, és előre felkészülni az esetlegesen bekövetkező tragédiára. A cikksorozatom következő részében az öröklési illetékről és az eladás után fizetendő adókról fogok írni.

Ha kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal:

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ingatlanértékesítés felsofokon

Martin Attila vagyok, ingatlanközvetítő

2013 óta foglalkozom ingatlanközvetítéssel. A kezdetektől a Duna House, Magyarország egyik vezető ingatlanközvetítői csoportjának tagja vagyok, ami számtalan előnyt nyújt megbízóim számára, ami közül a két legfontosabb:
A piac naprakész ismerete
Központunk naprakész információkkal lát el a nagy elemszámú, saját adatbázisnak köszönhetően (mind keresleti, mind kínálati oldalon).
Szakértői háttér minden kapcsolódó területen
Hitelügyintézés, ügyvédi tanácsadás, energetikai tanusítvány, értékbecslés, ingatlankezelés, stb.

Legutóbbi bejegyzéseim

Kapcsolódó bejegyzések

Ingatlan felújítása az eladás előtt

Ingatlan felújítása az eladás előtt – pro és kontra

Eljöhet az ember életében az az idő, amikor egy tulajdonában lévő ingatlan eladása mellett dönt. Lehet szó egy régebb óta kiadott lakásról, egy nyaralóról vagy akár egy örökölt ingatlanról is, ahogy arról már korábbi cikkemben írtam. Ilyenkor érdemes számos aspektusból megvizsgálni a felújítás létjogosultságát. Mennyibe is fog kerülni pontosan? Ismerek olyan szakembert, akiben megbízok? Megéri a ráfordítás egyáltalán?

Tovább
Az öröklési illeték mértéke

Örökölt ingatlan 2. rész

Cikksorozatunk első részében górcső alá vettük az örökölt ingatlan kapcsán felmerülő hagyatéki eljárás menetét, valamint azt, hogy hogyan lehet időt – és ezzel pénzt – spórolni az ingatlan eladásának gondos megtervezésével. Jelen blogcikkünkben az öröklési illetékkel és az eladás után minket terhelő adókkal fogunk foglalkozni.

Tovább
Örökölt ingatlan

Örökölt ingatlan 1. rész

Az örökléssel kapcsolatos témákat legtöbbször tabuként kezeljük, és emiatt sokunkat felkészületlenül ér a hirtelen bekövetkező tragédia. Ezzel rengeteg energiát, időt és pénzt veszíthetünk egy öröklött ingatlan esetén, ugyanis ennek eladása nem csak érzelmi oldalról megterhelő, de számos szervezési feladattal is jár. Hogyan zajlik tehát a procedúra, ha örököltünk egy ingatlant?

Tovább