Örökölt ingatlan 2. rész

Cikksorozatom első részében górcső alá vettem az örökölt ingatlan kapcsán felmerülő hagyatéki eljárás menetét, valamint azt, hogy hogyan lehet időt – és ezzel pénzt – spórolni az ingatlan eladásának gondos megtervezésével. Jelen blogcikkemben az öröklési illetékkel és az eladás után minket terhelő adókkal fogok foglalkozni.

Az öröklési illeték mértéke

Jelenleg az öröklési illeték mértéke 9% az ingatlanok esetén, valamint az ingatlanhoz köthető haszonélvezeti jog esetén. Ez azt jelenti, hogyha nem egyenesági rokonoktól (nagyszülő, szülő) vagy házastárstól örököltük meg az ingatlant, hanem mondjuk egy Kanadába emigrált nagybácsitól, akkor öröklési illetéket kell fizetnünk.

Az öröklési illeték mértéke

Az ingatlan esetén fontos figyelembe venni azt is, hogy van-e rajta bárminemű terhelés (például hitel) vagy volt-e az elhunytnak egyéb olyan tartozása, amit megörököltünk. Az ingatlan tiszta értékének meghatározásához ugyanis le kell vonni belőle a hagyatékot terhelő tartozást. Például, ha három kiskorú gyermek megörököl egy lakóingatlant az édesanyjuk haszonélvezeti jogával terhelve az elhunyt nagynéni után, akkor mindannyian határozatot fognak kapni az adóhatóságtól, amely alapján meg kell fizetniük a jogszabályban meghatározott illetéket. A kiskorú gyermekek illetékfizetési kötelezettsége nagykorúvá válásuktól számított 2 éven belül késedelmi pótlék megfizetése nélkül teljesíthető.

Az eladásból származó nyereség után fizetendő adó

Nem csak az öröklési illetéket kell megfizetnünk, ha túl szeretnénk adni az ingatlanon, hanem a személyi jövedelemadót is. Ennek értelmében, ha 5 éven belül tervezzük az örökség tárgyát képező lakás vagy ház eladását, kénytelenek vagyunk az eladásból származó nyereség után személyi jövedelemadót fizetni. Az 5 év eltelte után az ingatlan nem számít jövedelemnek, így adót sem kell fizetnünk az eladás után.

Az eladásból származó nyereség után fizetendő adó

Tehát például, ha a nagynéni után örököltél egy szerzési értéke alapján 20 millió forintos családi házat, és 5 éven belül tervezed eladni, akkor meg kell fizetned az személyi jövedelemadót. Így ha például 22 millió forintért értékesíted az ingatlant, akkor 2 millió forint hasznod keletkezett. A 15%-os személyi jövedelemadó mértéke alapján 300.000 Forint adót kell megfizetned, míg a 20 millió forintos ingatlan után 1.800.000 forint öröklési illetéket. Így összesen több mint 2 millió forint adó és illeték fog terhelni.

Egyenesági rokonság esetén ugyan öröklési illeték nem terhel minket, viszont ugyanúgy meg kell fizetnünk a személyi jövedelemadót. Ekkor a hagyatéki végzésbe nem kerül bele szerzési érték, így az eladási ár 75%-a lesz a szerzési érték, a 25% pedig a haszon. Ez alapján egy 22 millió forintért értékesített ingatlannál a profit 5,5 millió forint, így a fizetendő adó 825 ezer forint lesz.

Levonható költségek

Ezekből a költségekből levonhatóak az ingatlan megszerzésével összefüggő kiadások, az értéknövelő beruházások (például egy felújítás), valamint az átruházással kapcsolatos kiadások bizonyos esetekben. Azonban a költséglevonásnál figyelembe kell vennünk, hogy mindent levont költséget igazolnunk kell számlával vagy más hiteles okirattal.

Levonható költségek

Láthatjuk tehát, hogy érdemes fontolóra vennünk számos szempontot, így például azt is, hogy mikor és milyen áron értékesítjük az örökölt ingatlant, mert ez nagy hatással lehet a fizetendő adókra és illetékekre. Cikksorozatom következő részében az ingatlan felújításával kapcsolatban fogok hasznos tippeket megosztani, így az is kiderül majd, hogy megéri-e eladás előtt pénzt és energiát fektetni a renoválásba.

A cikk nem nyújt teljeskörű tájékoztatást. Kérd ingyenes tanácsadásomat, ha bármilyen kérdésed merülne fel.

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ingatlanértékesítés felsofokon

Martin Attila vagyok, ingatlanközvetítő

2013 óta foglalkozom ingatlanközvetítéssel. A kezdetektől a Duna House, Magyarország egyik vezető ingatlanközvetítői csoportjának tagja vagyok, ami számtalan előnyt nyújt megbízóim számára, ami közül a két legfontosabb:
A piac naprakész ismerete
Központunk naprakész információkkal lát el a nagy elemszámú, saját adatbázisnak köszönhetően (mind keresleti, mind kínálati oldalon).
Szakértői háttér minden kapcsolódó területen
Hitelügyintézés, ügyvédi tanácsadás, energetikai tanusítvány, értékbecslés, ingatlankezelés, stb.

Legutóbbi bejegyzéseim

Kapcsolódó bejegyzések

Ingatlan felújítása az eladás előtt

Ingatlan felújítása az eladás előtt – pro és kontra

Eljöhet az ember életében az az idő, amikor egy tulajdonában lévő ingatlan eladása mellett dönt. Lehet szó egy régebb óta kiadott lakásról, egy nyaralóról vagy akár egy örökölt ingatlanról is, ahogy arról már korábbi cikkemben írtam. Ilyenkor érdemes számos aspektusból megvizsgálni a felújítás létjogosultságát. Mennyibe is fog kerülni pontosan? Ismerek olyan szakembert, akiben megbízok? Megéri a ráfordítás egyáltalán?

Tovább
Az öröklési illeték mértéke

Örökölt ingatlan 2. rész

Cikksorozatunk első részében górcső alá vettük az örökölt ingatlan kapcsán felmerülő hagyatéki eljárás menetét, valamint azt, hogy hogyan lehet időt – és ezzel pénzt – spórolni az ingatlan eladásának gondos megtervezésével. Jelen blogcikkünkben az öröklési illetékkel és az eladás után minket terhelő adókkal fogunk foglalkozni.

Tovább
Örökölt ingatlan

Örökölt ingatlan 1. rész

Az örökléssel kapcsolatos témákat legtöbbször tabuként kezeljük, és emiatt sokunkat felkészületlenül ér a hirtelen bekövetkező tragédia. Ezzel rengeteg energiát, időt és pénzt veszíthetünk egy öröklött ingatlan esetén, ugyanis ennek eladása nem csak érzelmi oldalról megterhelő, de számos szervezési feladattal is jár. Hogyan zajlik tehát a procedúra, ha örököltünk egy ingatlant?

Tovább